Lapkričio 20 d. ketvirtadienį „Božolė“ šventė !
Ragausime Jauną vyną, muzikinis vakaras su smuiko virtuozu J.Staniuliu. Visus maloniai kviečiame nepraleisti Jaunojo vyno šventės.
Staliukų rezervacija tel: +370 46 216619

Kasmet trečiąjį lapkričio ketvirtadienį visame pasaulyje švenčiama Jauno vyno šventė. Iš Prancūzijos atvežto vyno, kurį būtina gerti šviežią, bus galima paragauti restorane „XIX amžius“
Jos ištakos – Prancūzija, Božolė regionas, kuriame gaminamas tokio paties pavadinimo vynas. Šventė Prancūzijoje pradėta švęsti nuo 1951 metų.

Naujasis božolė gaminamas Božolė srityje Burgundijoje. Jam naudojamos „Gamay“ rūšies raudonosios vynuogės – baltas vynas sudaro tik 1 proc. božolė produkcijos.

„Gamay“ vynuogės pasižymi tuo, kad turi mažai taninų ir plonytę odelę. Dažniausiai šių vynuogių vynas kvepia bananais, avietėmis, kriaušėmis, vyšniomis, gėlėmis ir net juodaisiais pipirais.

Kadangi božolė gaminamas supaprastintos fermentacijos būdu, jį galima ragauti praėjus jau šešioms savaitėms po vynuogių derliaus surinkimo. Rekomenduojama šį vyną išgerti per trejus metus nuo pagaminimo.

“Beaujolais” vardas kilęs nuo Božo miestelio.

Kelis šimtmečius Božolė buvo kasdienis vietos gyventojų vynas, nes dėl prastų kelių jį pristatyti į Paryžių būdavo sunku. XVIII a. iškasus vandens kanalą padėtis ėmė keistis. Božolė greit tapo paprastų paryžiečių vynu, jie pilstyti daugelyje bistro.
Božole regionas nuo seno vadinamas Burgundijos dalimi. Plintant krikščionybei, vynininkyste susidomėjo benediktinų vienuoliai. Vynas naudotas ne tik mišioms, bet ir vienuolynų išlaikymui, nes tai buvo gera prekė. Kunigaikštis Pilypas Narsusis savo edikte leido Gamay vynmedžius auginti tik šiame Burgundijos regione.
Prancūzų revoliucijos metais vienuolynų turtas buvo konfiskuotas ir parduotas naujiems šeimininkams. Pasikeitus kelioms vyndarių kartoms, viso regiono vynuogynai buvo padalinti paveldėtojams į gausybę smulkių lopinėlių. Tapo nuostolinga turėti savo vyninę. Todėl uogų derlius pradėtas parduoti vyno pirkliams, kurie brandino ir pardavinėjo vyną. Taip yra ir dabar, tad retai matysite chateau ūkyje gamintą Božole vyną.

XIX amžiuje Božole vynas į kitus kraštus pradėtas gabenti geležinkeliais, tad pirkėjams tapo patogu vyną siūlyti buteliais, o ne ąsočiais.
Božole vynai vyno mėgėjų širdis galiausiai užkariavo paprastu ir visiems suprantamu Beaujolais-Nouveau vynu. Tai vyno pirklio Georges Duboeuf nuopelnas. Jis buvo naujo vyno gamybos būdo iniciatorius, energingas Naujojo Božole dienos – trečio lapkričio ketvirtadienio – tradicijos propaguotojas.
Božole populiarumas

Božole regione per metus pagaminama apie 300 milijonų butelių vyno. Ketvirtis šio regiono vynų(75 milijonai) yra paženklinti Beaujolais-Nouveau vardu. Įtakingiausias srities pirklys Žoržas Diubiofas kontroliuoja 15 % šio regiono vynų gamybos. Per metus jo rūsyje pagaminama net 4 milijonai Naujojo Božole vyno.
Nors naujojo derliaus vynas Prancūzijoje ėmė populiarėti po II Pasaulinio karo, daugelis vyno istorikų neabejoja, kad “Beaujolais Nouveau” labiausiai išgarsino prancūzų pirklys Georges Duboeufas.

Po karo Prancūzijoje dauguma vynų iš Božolė pardavinėti didmenomis iš statinių arba vyno pirkliai juos gabendavo išpilstyti į toliau esančius miestus. G.Duboeufui (g. 1933 m.) kilo mintis išpilstyti vyną į butelius ten, kur jis gaminamas ir pasiūlyti jį aplinkinėms kavinėms bei restoranams. Vieną 1951 m. dieną 18-metis Georges sėdo ant savo dviračio ir numynė netoliese įsikūrusio miestelio kavinės link. Virtuvės šefui Paului Blanc‘ui patiko baltasis Georges‘o vynas ir jis pasiteiravo, ar G.Duboeufas negalėtų gauti ir gero raudonojo Božolė.

Jaunuolis aplakstė visus vietos vyndarius ir išrinko, jo manymu, geriausią vyną. Aplinkinių kavinių savininkai netrukus ėmė skambinti P.Blanc‘ui, teiraudamiesi, iš kur jis gaunąs tokių gerų vynų. Netrukus G.Duboeufas po kaimus jau važinėjo su motociklu, jį pakeitė girgždantis “Citroen”, o vėliau – “Renault” mikroautobusas, kurį buvęs savininkas naudojo kaip mobilų rentgeno nuotraukų darymo kabinetą.

G.Duboeufas vietoj medicininės įrangos jame įtaisė vyno pilstymo liniją. Kuomet G.Duboeufo vynai atsidūrė trimis “Michelin” žvaigždutėmis įvertinto Liono restorano vyno kortoje, prancūzas suvokė, kad savo gimtajame regione jis įgyvendino daugelį savo svajonių, ir atėjo laikas siekti pripažinimo visos šalies bei tarptautiniu mastu.

1970-ųjų lapkričio 15-ją daugelyje Paryžiaus bistro G.Duboeufas surengė jauno vyno šventę, kurios metu lankytojams platintas geltonas reklaminis lapelis su užrašu “Le Beaujolais Nouveau Est Arrivé!“ („Jaunas Božolė atvyko!“), o svečiai galėjo pasimėgauti neseniai pagamintu vynu.


Žymos: , , , , , , , , , , , , , ,

You must be logged in to post a comment.



Тelefonas: +370 46 216619
Mob: +370 699 21021
Adresas: S. Nėries g. 16A, Klaipėda





      Staliukų rezervacija tel. +370 46 216619