Tinkamų taurių parinkimas

Nors turime gero vyno, puikiai išlaikyto, tinkamai atvėsinto, dar nereiškia, kad jau galėsime juo mėgautis. Kad vynas teiktų džiaugsmo, nepaprastai svarbu, iš ko jį geriame. Iš butelio geriama tik pavartėse ir ne malonumui, o apsvaigimui – taip vynas paniekinamas. Gerti vyną reikia tik iš taurės.

Taurės byloja apie restorano lygį ir aptarnavimo profesionalumą. Pamatęs puikias blizgančias taures be šapelio ir be jokio kvapo lankytojas tuoj suvoka, kad restorane dirba aukštos klasės darbuotojai.

Taurės švarumas aromatui ir skoniui taip pat svarbus, kaip blizgesys – akiai. Taurės plaunamos rankomis ar mašina. Plovimo medžiagos turi būti tik bekvapės, o šluostyti tinka tik lininė servetėlė, nes ji švariausiai susausina ir nuvalo taures.

Kaip jas šluostyti?

  1. Laikydami lininę servetėlę kairėje rankoje, dešine paimkite taurę ir palenkę virš servetėlės, išvarvinkite paskutinius lašus. Tada paimkite taurę kaire ranka su servetėle.
  2. Dešine ranka apšluostykite taurės išorę ją sukdami. Žiūrėkite, kad pėdelės įdubime apačioje neliktų vandens lašų.
  3. Servetėlės kampą įkiškite į taurę ir kairiuoju nykščiu prispauskite prie dugno. Nelaikykite kojelės, nes taip dažniausiai ji nulaužiama. Žiūrėkite, kad servetėlė sausintų taurės išorę ir vidų kartu.
  4. Prieš šviesą pažvelkite į taurę, kad įsitikintumėte ar ji visiškai sausa. Jei blizga nepakankamai, palaikykite taurę virš verdančio vandens, kol garai padengs jos paviršių. Tada pakartotinai nušluostykite.
  5. Prieš užtiesdami stalą nublizginkite taurę švaria linine servetėle. Geruose restoranuose dar kartą patikrinama, ar taurėse nėra netinkamo kvapo.

Išplauti ir išblizginti reikia kiekvieną taurę, tačiau ne kiekviena po to atrodys puikiai. Puiki bus tik geros formos ir iš deramos medžiagos pagaminta taurė. Vyno skonis geriausiai pajuntamas, kai parenkamos tinkamos taurės.

Šiuolaikinis dizainas ir vyno vartojimo kultūra kelia naujus reikalavimus. Tinkamiausios yra plono, bespalvio, skaidraus stiklo, be jokių pagražinimų taurės – reikia, kad niekas nekliudytų stebėti vyną. Raižytos krištolinės, paauksuotos, spalvoto stiklo, aprašinėtos taurės atkreipia dėmesį į save, o ne į vyną. Netinka ir įmantrių formų taurės. Forma turi teikti estetinį pasitenkinimą, bet netrukdyti vertinti vyną.

Taurės forma ir dydis padeda suvokti vyno savybes. Nuo taurės dydžio priklauso, ar vynas galės sukaupti aromatus. Mažoje ar pilnai pripiltoje taurėje neužtenka erdvės aromatams. Raudonajam vynui reikia didesnių taurių, baltajam – vidutinių, desertiniam – mažesnių.

Lietuvos restoranuose populiariausios nupjauto burbulo formos kresnos, tvirtos išvaizdos, nedidelės vyno taurės. Jos pigesnės ir rečiau dūžta, tačiau malonumo jos suteikia mažiau. Vyną patiekti reikia didesnėse taurėse, kad liktų daugiau vietos vyno aromatams rinktis.

Taurė niekada nepripilama iki viršaus – tai pražudo aromatą ir skonį. Vakaruose populiarios taurės su pažymėtu lygmeniu, kiek vyno galima būtų įpilti, ir skaičiumi nurodytu kiekiu. Tai palengvina padavėjo ir svečio bendravimą: svečias mato, ar gauna visą užsakytą kiekį.

Taurės neturi būti mažos, kad būtų galima įpilti pakankamai vyno. Paprastai baltojo vyno pilama pusė taurės, raudonojo – trečdalis. Tiek pilant, geriausiai jaučiamas aromatas ir skonis.

Butelio atkimšimas ir vyno išpilstymas

Gerai atlikus visus pasiruošimo darbus, ateina eilė vyno buteliui atkimšti – būtina šį darbą atlikti labai gerai. Tam reikia ne tik žinoti, ką ir kaip daryti, bet ir sugebėti padaryti tai elegantiškai, grakščiai, sakytume, meniškai. To reikia ne tik restorane, bet ir namuose. Bet dėl to nereikia baimintis: žinome, kad praktiniai įgūdžiai susiformuoja kartojant judesius ir veiksmus.

Visi veiksmai aiškūs, jų eigą diktuoja paprasta logika: reikia pašalinti kapsulę, ištraukti kamštį ir įpilti vyno. Visa kita yra procesą pagražinantys dalykai.

Taigi šalinkime kapsulę – plastikinę ar metalizuotą užmovą, pridengiančią kamštį nuo pašalinio poveikio ir suteikiančią buteliui išbaigtumo. Net ir labiausiai skubant, neleistina ją nudrėskti, nuplėšti, paliekant ant butelio kaklelio kapsulės draiskanų. Kapsulės viršų būtina nupjauti aštriu peiliuku, kad pjūvio kraštai liktų lygūs ir netrauktų akies. Šiais laikais sugalvota į kapsulę įmontuoti ploną juostelę, panašiai kaip ant cigarečių pakelio, kurią patraukę lengvai ir dailiai atskiriame kapsulę. Kiek aukštai turime atpjauti kapsulę, nėra esminis dalykas. Restorane tai daugiau priklauso nuo vietinės tradicijos. Svarbu atpjauti dailiai.

Švaria servetėle nušluostykime butelio kakliuką ir kamščio viršų. Po kapsule gali būti pelėsio. Tai nieko blogo, jeigu jis lengvai nusišluosto. Tai ženklas, kad vynas laikytas drėgnoje patalpoje.

Dabar reikia į kamštį įsukti kamščiatraukio grąžtą. Kamščiatraukių įvairovė didelė. Rinktis reikia patikimą. Pastebėta, kad vartotojas pasirenka tą kamščiatraukį, kurį pats labiausiai mėgsta, nors jis ir turi trūkumų. Vertėtų tik atsiminti, kad lengviausiai įsukamas teflonu padengtas grąžtas. O kai jis jau įsuktas, kaire ranka prilaikant, dešiniąja kamštis ramiai ištraukiamas. Tik privalote ištraukti visai tyliai, be pokštelėjimo.

Ištraukę kamštį, nušluostykime kakliuką, taip pat iš vidaus. Jau galėsime ir pilti. Jeigu vynas geriamas namuose, pirmiausia nupilamas gurkšnis į savo taurę, po to moterims, tada vyrams. Restorane pirmas gurkšnis tenka užsakiusiajam, o visą kiekį jis gauna paskutinis.

Pilstant vyną, butelio kakliukas turi būti žemai prie pat taurės krašto, kad pilamas vynas nekliuksėtų, bet jos nereikia liesti.

Kad vynas nenulašėtų, baigiant pilti butelis pasukamas. Jei tas judesys nesiseka, namuose galima naudoti modernias priemones: užmaunamus žiedus ir įstatomus folijos piltuvėlius.

Veiksmui pagražinti ir skoniui pagerinti vynas pabrėžtinai demonstruojamas, naudojamas kibirėlis ar kiti šaldymo įrankiai, stovas, servetėlė. Restoranų darbuotojams tas ritualas turi būti gerai žinomas; daug kas iš jo tinka ir namuose. Juk vyno gėrimas visada buvo gero gyvenimo ženklas, tad ritualo iškilmingumas teikia pasitenkinimo.

 

Šaltinis: gurmanogidas.lt


Žymos: , , , , , ,

You must be logged in to post a comment.



Тelefonas: +370 46 216619
Mob: +370 699 21021
Adresas: S. Nėries g. 16A, Klaipėda





      Staliukų rezervacija tel. +370 46 216619